Hoe bestrijdt u teken en luizen op uw hond?

Honden zijn veel vatbaarder voor luizen- en tekenplagen dan mensen. Dit komt omdat hun haar een uitstekende schuilplaats is voor deze parasieten; ze hebben ook een veel zwakker immuunsysteem tegen deze parasieten. De meeste honden zijn echter geen drager van teken en luizen, dus is het belangrijk dat u maatregelen neemt om ze te voorkomen als het seizoen is aangebroken.

Bestrijdingsplatform BestrijdenvanOngedierte.nl helpt u met deze eenvoudige stappen om uw hond vrij van teken en luizen te houden. Een teken- of luizenuitbraak op uw hond is meestal het gevolg van het in contact komen met gras/lad waarop teken leven of luizen van een andere hond die besmet is. Deze parasieten kunnen ook door mensen worden opgelopen als u zonder handschoenen met hun vacht omgaat.

Controleer uw hond regelmatig op teken en luizen.

Luizen en teken zijn zeer kleine beestjes die gemakkelijk te missen zijn bij het controleren van uw hond, vooral als ze in hun vacht zitten. U moet uw hond regelmatig controleren op teken en luizen, vooral in de lente- en zomermaanden wanneer ze actiever zijn. U kunt het lichaam van uw hond zorgvuldig onderzoeken op teken met een kam of een vlooienkam met fijne tanden. Kijk in de oren, ogen, onder de poten en in de maagstreek naar tekenen van teken. Als u teken op uw hond vindt, verwijder ze dan voorzichtig met een tekentang en zorg ervoor dat u ze niet uitknijpt; dit kan een infectie veroorzaken.

Gebruik een luizen- en tekenspray op uw hond.

Als u een hond heeft die bijzonder gevoelig is voor teken en luizen (zoals een langharig ras), dan kunt u overwegen een luizen- en tekenspray te gebruiken. Deze sprays bevatten chemische stoffen die de luizen en teken op het lichaam van uw hond doden, en een afweermiddel dat voorkomt dat nieuwe teken en luizen zich op het lichaam van uw hond vasthechten. Sprays worden niet aanbevolen voor honden die veel tijd buiten doorbrengen in een teekrijke omgeving. In plaats daarvan kunt u een topische oplossing rechtstreeks op het lichaam van uw hond aanbrengen.

Controleer het beddengoed en de omgeving van uw hond.

Teken en luizen kunnen via de omgeving worden opgelopen, dus controleer het beddengoed en de omgeving van uw hond op teken. Het is een goed idee om tijdens de lente- en zomermaanden het beddengoed van uw hond minstens eenmaal per week te wassen om mogelijke teken te doden. Ook de vloeren waar uw hond de meeste tijd doorbrengt, moeten regelmatig worden schoongemaakt en gestofzuigd om ervoor te zorgen dat er geen teken of luizen in de buurt van uw hond zijn.

Conclusie

Wanneer het weer warmer wordt, is het belangrijk om bewust te zijn van de kans op besmetting met teken en luizen. Neem deze stappen om uw hond vrij te houden van dit ongedierte. Als u toch teken of luizen op uw hond ontdekt, raak dan niet in paniek; er zijn verschillende manieren om ze kwijt te raken. Dit ongedierte kan zeer ongemakkelijk zijn voor uw hond, dus het is belangrijk om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Meer van dit soort tips kun je vinden in de blog van BestrijdenvanOngedierte.nl

Aantal keer bekeken(5)