
Australische herder
De leek kan de Australian Shepherd gemakkelijk verwarren met de Scottish Shepherd Dog – beter bekend als een Collie of Border Collie. In feite is de gelijkenis tussen de Australian Shepherd en de Border Collie opvallend. Bovendien hebben beide hondenrassen gemeen dat ze ooit als herdershond werden gefokt.
De naam van de Aussie, de bijnaam van de Australian Shepherd, is nog steeds misleidend. Oorspronkelijk komt hij niet uit Australië, maar uit de USA. Echter, en dit is waar de Australiërs weer in het spel komen, was hij een trouwe metgezel van de Australische herders die rond 1800 naar Amerika trokken met hun schapen. Het nieuws over het vermogen van de Aussie als waak- en herdershond verspreidde zich snel en het fokken begon rond 1950.
De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkende de Australian Shepherd als ras in 2006 en wees het toe aan Groep 1 (hoed- en veedrijvershonden).
De fysieke kenmerken van de Australian Shepherd
De elegante Australian Shepherd is ongetwijfeld één van de meest opvallend mooie honden. Misschien komt het door zijn nobele houding. Maar misschien ook door zijn glanzende, halflange vacht. Soms is het monochroom in zwart of rood, dan gemarmerd of gevlekt in vele kleurschakeringen.
Een Australische herder met een gemarmerde vacht heeft vaak blauwe ogen, in tegenstelling tot hun tegenhangers met donkere ogen Met een schofthoogte van ca. 45 tot 58 cm wordt de hond als middelgroot beschouwd. De Australian Shepherd weegt tussen de 16 en 32 kg, de verwachte leeftijd is 15 jaar.
De Australische herder is slim en leergierig
De Australische herder is een buitengewoon slimme en volgzame hond, maar de eigenaar moet dit ook in voldoende mate waarderen. Een Australian Shepherd leert snel en heeft altijd nieuwe dingen, klusjes of trucjes nodig om zich bezig te houden. Anders vindt hij een bezigheid dat de eigenaar niet per se aanspreekt. Het is dus een ideale hond om er mee oip uit te gaan, lopend aan de fiets, en meerijden in een hondenfietskar zoals hier op deze site verkocht worden, zal de hond uitermate spannend vinden. Heerlijk met de baas of emt het gezin op pad gaan.
De Australian Shepherd wordt vaak omschreven als de ideale gezinshond. Is hij dat echt? Dat hangt van het gezin af. Als je de Australische herder duidelijke taken geeft en hem de nodige aandacht geeft, integreert hij zonder problemen. Als hij echter slechts het vierpotige aanhangsel is dat voor de kinderen, het meubilair en de behoefte aan rust van de volwassenen moet zorgen, wordt het zeker een probleem.
Verzorging en training
Het zorgniveau dat nodig is voor de Australische herder is gemiddeld, maar het verzorgen kost veel tijd. Een Australian Shepherd wil en heeft consequente training nodig. Als je je Aussie geen duidelijke regels geeft, moet je leven met wat de hond zichzelf leert. Dit is niet altijd in het voordeel van hond of baasje. De Australische herder heeft ook een uitgesproken bewegingsdrang, die met een wandeling van een half uur niet tevreden kan zijn. De Aussie kan meerdere uren per dag aanhoudend rennen. Hier ligt echter de crux. Want als je je Australische herder constant in beweging houdt, heb je al snel zo’n goed getrainde hond die echt de klok rond beweging nodig heeft. Het hangt dus af van de juiste hoeveelheid activiteit en ontspanning.
Als je het liever rustig aan doet en je het prettigst voelt op de bank, kun je beter met je handen van de Aussie afblijven. De Australian Shepherd is bij sportieve eigenaren in goede handen. En natuurlijk in een omgeving waar hij zijn bewegingsdrang kan uitleven. Want zelfs als de Australische herder vaak als huishond wordt gekocht, mag niet worden vergeten wat het is: een herdershond.